Startsida   Verksamhet   Kontakta Oss  
       
Saknar du ork och tid?
Vi erbjuder   Personlig rådgivning   Time Management   Familj/Parrådgivning   Seminarier   Dysfunktionellt beteende   Spelberoende   F.A.Q.
 
Spelberoende

Spelberoende, spelmissbruk, eller patologiskt spelande är ett psykologiskt eller socialt beroende av hasardspel. Det kallas även ludomani eller spelmani i psykiatriska sammanhang. Spelberoende är en form av impulskontrollstörning, liksom kleptomani och pyromani.

I likhet med andra impulskontrollstörningar delar personer med spelberoende en del generella symtom med substansberoende, till exempel alkoholberoende/missbruk att behöva ”öka dosen” dvs. inom spelberoende/missbruk att spela med allt större summor för att uppnå samma "kick", och en del spelberoende berättar även om abstinensliknande symtom, som rastlöshet och irritabilitet.

Spel där det går snabbt mellan insats och vinst brukar klassas som de spel där risken är högst för att hamna i ett beroende

Typer av spel som anses extra starkt kopplade till spelberoende är just dessa snabba spel där tiden mellan insats och vinst är kort. Detta inkluderar spelautomater av olika slag, som enarmade banditer, pokermaskiner, Jack Vegas och de i Sverige illegala Las Vegas-automaterna. Men även spel där gemenskapen och atomsfären är hög finns en stor risk för att utveckla ett beroende, till exempel spel på hästar.

Enligt DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) är missbruk i huvudsak kopplat till en persons sociala liv. Om bruket leder till problem i skola, arbete, hem och familjen anses bruket vara missbruk.

Kontakta internetstresskliniken

 
 
 

Copyright 2012-2017 © Internetstresskliniken